ZAINAB START HAAR EIGEN BEDRIJF!

Zainab is 40 jaar, getrouwd , heeft drie kinderen en woont in Rotterdam. Samen met haar man is Zainab gevlucht uit Syrië. In Nederland is zij zodra dit mogelijk was de Nederlandse taal gaan leren en vrijwilligerswerk gaan doen, de laatste twee jaar bij het naaiatelier van Talentfabriek010. Nu is zij haar eigen bedrijf aan het opzetten, mede met de hulp van Pamba.

Zainab vlucht met haar gezin

Zainab is geboren in Aleppo in Syrië waar zij met haar vier broers en zeven zussen werkte in het naaiatelier van haar ouders. Door de onrusten in Syrië namen Zainab en haar man in 2009 al het initiatief uit Syrië te vluchten, naar Libanon. Het leven daar was zwaar, vooral om zonder kennissen of familie in een vreemd land weer een nieuw leven op te bouwen. Maar het lukte, beiden vonden werk, Zainab werkte als naaister van lingerie en twee van hun kinderen werden daar geboren. Door het uitbreken van de oorlog in Syrië kwamen er steeds meer vluchtelingen naar Libanon. Wegen verschillende omstandigheden in Libanon vluchtte haar man naar Nederland en in 2015 heeft Zainab zich met hun gezin bij hem gevoegd.

De procedure voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning in Nederland duurde lang, maar uiteindelijk mocht Zainab vrijwilligers werk gaan doen in buurthuizen. Hierdoor kon zij de Nederlandse taal gaan leren. Ze kreeg meer contacten en kwam uit haar isolement.

Talentfabriek010

Toch wilde Zainab meer; naar school, weer haar vak als naaister uit kunnen oefenen. En zo heeft zij de Talentfabriek010 gevonden. Deze Sociale Onderneming biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen om een netwerk op te bouwen, een opleiding te volgen en te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Zij bieden in samenwerking met het Zadkine Startcollege de mogelijkheid om deel te nemen aan een entree opleiding; één dag per week naar school en praktijkstage bij een van de onderdelen van de Talentfabriek010. Voor velen, maar vooral voor Zainab een gouden greep!

Nieuwe kansen

“Ik heb hier zoveel geleerd de afgelopen 2 jaar” vertelt Zainab.” Hoe al die verschillende naaimachines werken, ik heb nieuwe technieken geleerd en maak steeds weer nieuwe producten”. Met haar talent had Zainab overigens het maken van de Pamba tassen zo onder de knie en werd zij dé expert van de Pamba etuis. Zij kan goed uitleggen aan de andere deelnemers hoe deze etuis in elkaar gezet moeten worden en houdt in de gaten dat de kwaliteit goed is. “We maken hier verschillende producten, van tassen tot sjaals en kleding. Deze afwisseling en vooral weer steeds die verschillende vrolijke Pamba stoffen, dat vind ik leuk! ” Zainab is duidelijk blij.

Pamba is eerste opdrachtgever van Zainab

Inmiddels is Zainab de meest ervaren naaister van de Talentfabriek010 en kriebelt haar droom: Een eigen naaiatelier, net zoals haar vader. Ook nu weer neemt zij het initiatief om deze droom uit te laten komen. In overleg met de gemeente en de Talentfabriek010 heeft zij thuis een naaimachine in bruikleen gekregen. Zo is Zainab gestart met haar eigen opdrachten. En Pamba is uiteraard een van haar eerste opdrachtgevers! “Ik werk nu voor twee opdrachtgevers en wil herstelwerk gaan doen en uiteindelijk ook mijn eigen kleding gaan maken.” Met haar inkomsten hoopt ze de geleende naaimachine snel terug te kunnen betalen. “Thuis werken gaat prima, mijn man let dan op de kinderen. Maar hij mag mij ook gaan helpen hoor, ook hij heeft jarenlange ervaring in het vak. Maar het blijft mijn atelier!” Nu nog een mooie naam verzinnen Zainab!

Zainab is een echte ondernemer en wij zijn trots dat zij onze Pamba producten maakt!