DE KLEUREN VAN PAMBA GEVEN MARYON ENERGIE

Maryon is 57 jaar, alleengaand en woont in Noord-Brabant. Hiervoor heeft zij o.a. gewerkt in Amsterdam, in diverse administratieve banen. Door een ernstige ziekte – borstkanker – en tegelijkertijd boventalligheidsontslag op haar werk in 2006, maakte zij een zware periode mee. Na enkele jaren herstel ging zij weer aan het werk, nu in de thuiszorg. Totdat er een depressieve periode aanbrak. 

Maryon en Pamba

Eigen borduuratelier

Maryon verhuisde in 2006 terug naar Noord-Brabant en besloot tijdens haar ziekte om haar droom van een eigen borduuratelier te gaan realiseren. Zij borduurt al sinds haar vroege tienerjaren, in eerste instantie volgens het welbekende borduurpakket met telpatroon in kruis- en stiksteek. Maar toen Maryon in aanraking kwam met ‘mandala’ borduren waarbij een werk puur vanuit gevoel ontstaat, werd zij geraakt door haar eigen creativiteit en besloot alleen nog intuïtief te borduren. In haar atelier deed Maryon enkele malen mee met het jaarlijkse kunstweekend in haar woonplaats. Af en toe exposeert zij op mooie plekken.

Depressieve periode

Ondanks de vreugde van de kleine stapjes in het opbouwen van haar atelier, waren er steeds meer momenten van depressie. Zij trok zich steeds meer terug. In 2017 besloot zij hierbij hulp te vragen en kwam uiteindelijk na therapie op eigen verzoek via haar leer-werkcoach van GGZ terecht bij ‘De Studio’ van ‘ONS Label Breda.’

ONS Label Breda

‘ONS Label Breda’ is een sociale onderneming die participatieplaatsen, begeleiding en bedrijfsactiviteiten ontplooit. ‘ONS Label Breda’ houdt van mensen en herkent in iedereen een talent en gelooft dat elk mens kan groeien. De medewerkers van ‘De Studio’ werken aan naaiopdrachten voor diverse bedrijven.

De kokosnoot knopen van Pamba

Maryon komt in ‘De Studio’ weer onder de mensen en kan in een prettige omgeving aan haar zelfvertrouwen en creativiteit werken. Zij wil niet achter de naaimachine en hoeft dit ook niet, maar doet heel graag knip-, speld- en strijkwerk. Voor Pamba vindt zij het vooral leuk om de etuis te voorzien van de kokosnoot-knopen. Sinds kort werkt zij aan een nieuw product van ONS Label Breda waarop een uniek borduurwerkje komt, door Maryon ontworpen; heel trots dat ze hiervoor is gevraagd!

Kleur is energie!

“Door hier een paar dagen in de week te werken aan de gezamenlijke opdrachten voel ik me weer gewaardeerd.” En van Pamba wordt Maryon vrolijk: “Kleur is energie, dus Pamba geeft zoveel energie! Iedere lap stof is weer anders, steeds weer nieuwe kleuren en dessins, zo prachtig en afwisselend! Het gaat nu weer veel beter met mij en heb nog steeds de droom van een eigen atelier en het verkopen van mijn kunstwerken, waarin ik opnieuw kleine stapjes zet.”

Het werk van Maryon

Maryon laat trots een foto van één van haar kunstwerken zien. Prachtig en heel fijn. ‘Draden van Licht’ en ‘Borduwelen’ noemt ze het zelf. Enkele werkjes, geborduurd met één draad, zijn binnenkort te zien in ONS Restaurant van ONS Label Breda.

Dat is een mooi begin van weer een hoopvolle toekomst!